YERLİ TÜTÜN ÜRETİMİ YENİDEN CANLANIYOR
Kıbrıs Türk Tütün Endüstrisi ve Karpaz Tütün Kooperati’nin organize ettiği, Karpaz bölgesindeki tütün yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması konusunda geçtiğimiz Cumartesi günü toplantı yapıldı.
Koopeatif binasında düzenlenen toplantıda Kıbrıs Türk Tütün Endüstrisi’nden üretim ve pazarlama konularında uzman bir ekip ve Karpaz Tütün Kooperatifi yetkililerinin yanı sıra, bireysel üreticiler, Tarım Bakanlığı yetkilileri, muhtarlar, Özgür İş İnsanları Derneği, Adıyamanlılar Derneği, Bafra Gıda yetkilileri ve farklı sektörlerden iş insanları hazır bulundu.
“Karpaz’dan Lefke bölgesine kadar bir üretim ağı arzuluyoruz”
Kıbrıs Türk Tütün Endüstrisi Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Tıngır, yaptığı konuşmada girişimlerinin sonucunda ülkemizde mevcut olan üretim kapasitesini arttırmayı hedeflediklerini; sadece Karpaz’da kalmayıp, Lefke bölgesine kadar uzanan bir üretim ağının yayılmasını arzululadıkları söyledi.
Pandemiden sonra dünya genelinde üreticilerde ciddi oranda azalma yaşandığını dile getiren Tıngır, “dünyada tütün temini sorunu yaşanırken, bu işin ülkemizde hem enerji hem de sinerji yaratacağını düşünüyoruz. Biz Karpaz’ın tütün üretim potansiyeline sahip olduğunu biliyoruz. 2004 yılında dönemin Kooperatif yönetimi tarafından yanlış kararlar sebebiyle üretim azalmıştır. Biz bu potansiyeli yeniden canlandırmak istiyoruz.” dedi.
Tıngır, gelecek hedeflere TC Lefkoşa Büyükelçiliği ve TİKA’nın da destek olduğunu belirterek, “Tüm bunlar biz vizyon ürünüdür. Bizde KTT olarak bu vizyonumuza ortak olacak üretici adaylarını bekliyoruz. Kooperatifin bugüne kadar en büyük sorunu üretici bulamamaktı. Bölgede işgücünü çoğu otellerde çalışmatadır. Bu girişimlerimiz sonucunda bugün burada ülkemizin birçok bölgesinden üretici yer alıyor.” dedi.
“Gelecek nesillere toprağın beretini göstermek istiyoruz”
Ekicilerin toplantıdan sonra mahalleye döndüklerinde en az 3 aileyi daha bu üretime başlaması konusunda teşvik etmelerini rica eden Tıngır, onlara yerel üretimin önemini anlatılmasını ve özellikle bu sayede gelecek nesillere de toprağın beretini göstermiş olacaklarını vurguladı.
Tıngır, “Biz köy köy gezdik duyurduk, ama yetmez. Sizlerin de bire bire tüm komşularınıza bu vizyonunu yaymanız gerekmektedir. 4-5 yıldır üzerine eğildiğimiz bu yerel üretim stratejisi pandemiden dolayı biraz gecikme yaşamıştır. Bugün ise burada bu gelecek hedefinin ilk kıvılcımını ateşlemiş oluyoruz. Kurum olarak ilerleyen süreçlerde bilgi desteği vereceğiz. Öte yandan teşvik, yakıt, gübre, teçhizat vb. destekler için resmi kurumlar ile görüşmelerimiz devam ediyor.”
“Alım garantisi veriyoruz”
Yaptığı konuşmada Kıbrıs Türk TüTün kurumuna destekleri için teşekkür eden Karpaz Tütün Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nurçin, “Bu işteki en önemli faktör üreticidir. Bu sektör bölge halkına güzel bir gelir kapısıdır. Biz de Kooperatif olarak tüm üreticilere alım garantisi veriyoruz.” Dedi.
TİKA’dan teçhizat desteği aldıklarını belirten Nurçin, bu noktada devlet yetkililerinden daha fazla desteğe ihtiyacı olduklarını ve bu bağlamda teşvik görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.
“Ücretsiz tohum desteği sağlıyoruz”
Konuşma yapan Karpaz Tütün Kooperatifi Genel Sektereti Ali Yakuş da, yeni üreticileri burada görmekten mutlu olduklarını belirtti.
Yakuş, “Bire bir görüşmelerde bazı üreticilerin tereddütlerini gördüm. Fakat şunu öğrendim ki Kıbrıs Türk Tütün yetkilileri tüm üreticilere ücretsiz olarak bir eksper eşliğinde bilgi desteği verecek. Buna ek olarak biz de sizler için hazırladığımız tohum paketlerinden dilediğiniz kadar ücretsiz bir şekilde alabilirsiniz.” Dedi.